21 септември 2009

Лебедово езеро

Публикувано от Trichocephalus Икона, 12 юни 2008 - 09:19
В старинен замък на брега на прекрасно езеро многобройни гости празнуват пълнолетието на принц Зигфрид, но той е неспокоен.Преследва го тревожно предчувствие.Притъмнява, в небето над замъка се извива ято лебеди и се спуска над езерото.
Запленен от красотата им, прунцът тръва след тях.
На брега на езерото лебедите се првъщат в девойки и Зигфрид се влюбва в тяхната кралица-прекрасната Одета.
Одета му разказва своята печална история-тя и девойките от свитата и са пленници на един зъл магьосник, който ги е омагьосал при първите слънчеви лъчи да се превръщат в лебеди, а при заник слънце-отново да са девойки.От магията може да ги освободи само момък, който обикне Одета и завинаги и остане верен.Зигрфид се заклева, че ще развали заклинанието.

Балът в замъка е в разгара си.По волята на майка си Зигрфид трябва да си избере съпруга, но мислите му са устремени единствено към Одета.Звуци на рогове възвестяват пристигането на нов гост.Непознатият е злият магьосник Фон Ротбарт.С него е и дъщеря му Одилия, която много прилича на Одета.Заблуден, Зигфрид избира Одилия за своя съпруга и нарушава клетвата си за вярност към Одета.Когато разбира грешката си, той се втурва към езерото.
Там той намира Одета и я моли да му прости за неволната измяна.


Появава се магьосникът.между него и Зигфрид започва яростна битка.Любовта на Одета обаче вдъхва сили на принца и той побеждава.Магьосникът загива, а Одета и девойките от свитата и са освободени от злата магия.


Танц на малките лебеди (Pas de Quatre Small Swans)
Музиката на "лебедово езеро" по великолепен начин предава величието на суровата северна природа, загадъчната тайнственост на приказното езеро, грацията на омагьосаните лебеди.
Сред най-известните танци в балета е "Танцът на малките лебеди"-грациозем, въздушен, закачлив.Затворете очи и се пренесете на брега на омагьосаното езеро.
http://youtube.com/watch?v=FY4Y1gTO9HE&feature=related

Музика :Пьотр Илия Чайковски
Хореография :Мариус Петипа и Лев Иванов
Премиера :1895 год.

Няма коментари:

Публикуване на коментар