13 януари 2010

Апокрифът на праведния Енох

-Докладва архангел Първи ранг Гавраил.Субектът Енох, земен жител , след 165 години субективно време анабиоза , е събуден.В момента се намира в създадено по образец жилище в резервата.Очаквам Вашите инструкции.
-Архангел Първи ранг, Енох да се изведе от резервата и под личено Ваш надзор да се разведе из станцията.След приключване на обиколката го доведете при мен.Акцията ще ръководиш лично ти, Архангел ! Свободен си.

1.

Бавно заслизах по аварийната стълба.Обичам да ходя пеш, а и ако използвам обществените подемници винаги ще се намери някой мрънкалник, който да ми вгорчи деня.На станцията се познаваме всички, втръснали сме си до немай къде, но въпреки това - все ще се намери някой, който да сплетничи срещу колегите си - ангели.А с архангелите просто не може да се говори -всички се дебнем само заради някое дребно прегрешение - и хоп на началството.Интригата е готова, а се пише и червена точка.Потърпевшият - да развежда диваците....Мда.Просто прелест.Вместо да се опъна в каютата си и да си туря шапката на Мономах на главата, изживявайки няколко часа блаженство, ще трябва да развеждам този маймун из станцията.Да, ама като съм само ангел, въпреки "архи"-то отпред-така ще е.като не мога да се мазня и правя политика -кой ми е виновен ? Виж, Петър е непоклатим - седи на поста си и се брани със зъби и нокти.Онзи ден даже на самото Началство се озъби.Имам чувството , че се е сраснал с креслото си , неговата кожица...А аз -само изпълнявам.Между чука и наковалнята : една кохорта ангели под мен, още толкова "апостоли", "замапостоли", "счетовапостоли" и т.н над мен. И всеки иска нещо.И какво ? Всичкото това-заради една титла.Ето го и трето ниво.Стига толкова философстване.Я да видим сега какво ще правим с туземеца.Дали има въшки? А трябва да придам "божествен характер на разходката".Дали пък да не взема Мишо с мен?Ха-аха - на това му се вика идея.Той нали е толкова примерен - няма къде да мърда.

2.

Двата мироба започнаха да пренасят упоения все още Енох до подземието.Все има се чудя на тия машини.Миробите са с нас още от началото на пътуването, с часове съм ги наблюдавал, но винаги ме изпълват с възхищение - високи не повече от лига и половина, по-ниски от туземците даже, а всъщто време вдигат тежести от порядъка на земните китове!Всъщност, за пренасянето на дивака можеше да се използва само един, но Началството, в безкрайната си "премъдрост", реши да не рискува.Към най-ниското ниво се спуснахме с един от парадните асансьори - изцяло прозрачен, все едно е открит, но всъщност изработен от новата сплав и непробиваем от никъде.Даже са с автономна кислородна инсталация - подозирам, че Началството и Петър смятат да ги използват като персонална защита, ако възникнат безредици.
На всички етажи ангелите хвърчаха като бесни -миеха се всички машини, инструменти, лъскаха се подовете, оправяха се завесите, даже един идиот беше турил ваза с цветя на масата в лабораторията - все едно ще посрещаме Президентът на всички Вселени, а не някакъв въшливец от периферна планета.На всичкото отгоре и джудже - на мен ми стига до кръста.Вдигам го с едната си ръка.Вънщмо -също уродлив - голяма глава, дълги, несъразмерни крайници, а по лицето му расте козина ! Представяте ли си ?Козина.Пфу.Другите туземци си я премахват с надеждата да приличат на нас, ама тоя специално не си я маха.Вярва, че ние сме боговете му, и сме го създали такъв.Да бе -ако завишеше от мен -цялата планета щях да стерилизирам с една хубава кобалтова бомбардировка, ама Началството си е началство.
Тоя Енох поне е образован по техните стандарти -може да чете и пише.Ха.Писането представлява намокряне на пръчица с мастило и прокарването и по изсушена агнешка кожа, на която и викат "пергамент", при което по кожата остават знаци.Това и при нас го е имало преди хилядолетия, но благодарение на постоянния интерфейс в който сме - не, благодаря за подобно изкуство.Варварщина.
Вревоил от архива има вграден БКГ директно в главата си - нали е архивар.Всичко което правим, чрез интерфейса се предава в неговата тиква, дето и без това е качена в момента цялата история на Тана.Голям ужас е сигурно да знаеш във всеки един момент какво, кога и къде се случило.Ама той сам си е избрал да стане архивар.Да не съм го аз карал ?
Тук, на Земята обаче, за БКГ не са и чували.Всичко пишат с тези знаци -история, сметки, мисли - все още не сме разшифровали тези техни знаци.не че ни и трябва де.Да не мислите, че ми е нужно да знам колко крави има един кой си пастир в Юдея ?

3.
-Събужда се - прошепна Мишо.
-Видях, видях, Михаиле - отвърнах му също така шепнешком аз.
Земянинът като ни видя се стресна, подскочи и се сви на кълбо върху леглото.Трепереше.Включих лингвиста и казах леко :
-Дерзай, дерзай Енох, не бой се! Вечният Господ ни изпрати при теб.Ето още днес ти ще се възнесеш на небето.
По лицето на Енох се изписа учудване, страх и недоверие.А ние с Мишката го хванахме и го качихме на асансьора.
Бавничко под нас минаваха етажите.....

4.
Асансьорът спря на първия етаж.Енох гледаше опулено всичко около него.Показахме му на дисплея видео в реално време от Мариана 2 - планета, покрита изцяло от океан.Той щеше да загуби съзнание, като разбра това.И като видя няколко местни обитатели.
Следващата атракция беше АЕР ( антигравитационно експандиционно разширение)Тир от децата тъкмо летях из въздуха и правеха разни неща, които ми е неудобно да ви разправям какви бяха).
-Виждаш ли Енохе, това е АЕР -въздух, който носи ангелите.Ето и трима от тях - казах аз през лингвиста, посочвайки с ръка дечурлигата.
След това му показахме гаража.Това, е една от моите гордости -аз отговарям за него.Огромна зала, висока около 500 фабена.От долу, до горе, вградени е нищи по стените се намираха всички наши разузнавателни и нападателни кораби и шлюпки.В четири етажа, всеки събиращ по осемдесет съда - това беше целият флот на станцията ни.Двеста патрулни, сто-разузнавателни - и двата вида с леко въоръжение и двадесет -клас А5.Само един от тях имаше в акумулаторите си 120 гигавата енергия.За сравнение - за да се изпари локвата, която замляните наричат Атлантически океан са нужни 6 гигавата, а да стерилизираме цялата суша - 50 . Хубави играчки са това.Гордея се с тях.
В гаража беше и кафенето на пилотите - в момента Аргентурум им изнасяше лекция и се бяха събрали почти всики -около 200 яки момчета седяха, пиеха акфе, закусваха и слушаха лекцията.Заведохме и Енохчо там.Разбира се, той и бъкел не разбра за какво става дума, но видимо беше впечатлен.
Оттам - хайде пак в асаньора.

5.
На втория етаж бяхме приготвили специална шоу-програма за дивака.Тъй като планетата Земя щеше да бъде наша колония, но заради милозливите хомофили, които не даваха да се избиват туземците, комодор Исус измисли план да се представим всички за богове, и каквото и да правим -туземците да ни се подчиняват.Тези, които отказват съдействие - ще ги очаква "Ад", а тези, които са сервилни към нас -"Рай".Раят ще е Гама-6, планета резерват, която е с хубава природа ( ако ви вълнуват тия истории), водопадчета, полянки, сърнички и зайчета, припкащи наоколо. За съжаление, още преди моето раждане минните и ресурси са били изчерпани и сега тази планета е напълно непотребна за компанията.Та цялата тази обиколка и цирка, който разигравам е заради това - да покажем могъществото си на местен жител, който след това да опише преживелиците си на другите си съплеменници.Компанията, която нае нашата експедиция желае печалба.Акционерите и - също.Колкото по-бързо въведем Земята в експлоатация -толкова по-добре за всички ни.Може и да поспечеля и аз покрай това и да се оттегля от целия този ужас на космоса.Богатите сноби от Ана с радост биха дали милиардите, само и само да видят тези уродливи джуджета тук, които странно как приличат на нас.Единствени по рода си са в тази Галактика.
Когато кацнахме тук, цялата планета беше изпълнена с тях - имаха си даже и няколко центъра на цивилизацията си - Шумер, Атлантида,Индия, Лемурия.В начаото кацнахме и започнахме по стандартната процедура - с атомни и конвекционални оръжия прочистихме терена и започнахме разработката на залежите без да обръщаме внимание на туземците.Да, ама жреците им ги бяха насъскали и след краткия бунт, изоставихме мините, излязохе в орбита, а комодорът заповяда да разтопим полярните шапки.Стана едно хубаво потопче, Атлантида потъна в океана. Шумер и цялото Двуречие беше залято -всичко живо измря.Лемурия, западните континенти -всичко отиде под водата.Кеф.
На кораба поставихме няколко туземци в анабиоза и след повторното замразяване на полюсите и отдръпването на водата, по техен образец си направихме доста екземпляри, които пуснахме на свобода.С това очаквахме безпрекословно подчинение, но -уви.някаквъ безумец, на име Нои, решил още преди потопа да си направи кораб.Подозирам, че е изтекла информация от нашите редици за намеренията ни, но нищо не можа да се докаже.Ной направил кораба си, натоварил вътре по двойки разни животни, взел жена си, децата си, техните съпруги, съпруги и деца.И ето -преживяли всичките потопа.как локационната система не ги засякла -не знам, но докато сме си почивали ние в анабиоза, тия са изкочили от ковчега си и се размножили.И ето ти сега -два човешки вида на планетата - нашите питомци, добре подбрани хрисими, с добре подбрани гени, неподатливи на болести и тия диваци - дето за нищо не стават.

6.
Усетих, че някой ме побутва
-Извинете, Ваше височество - ха, маймунчо говори - може ли да Ви попитам нещо ?
-Кажи, смъртни човече - казах аз през лигвиста.
-Как се случи така, че Господ ни наказа с Потопа ?

Как ли ?Изведнъж реших да му разкажа цялата история, без да спестявам подробностите, пък нека ме накажат след това.Писна ми от всички лъжи.

_Слушай, Праведниче, в стари времена, децата човешки се множиха и пребъдоха.Родиха им се красиви момичета, които ангелите небесни пожелаха, слязоха на Земята и заживяха с тях.Техният началник - Семиаз много им се разсърди, и им каза, че е невъзможно да продължават така, но те не го послушаха, ами го и обвързаха в клетва, да не казва на Небето за това. Семиаз, Уракабарамеел, Акибеел, Тамиел, Рамуел,
Данеел, Азакеел, Саракмиал, Азазел, Армерис, Ватраал, Ананес, Завебес, Самсавеел,
Ертзел, Турел, Йоамяел, Аразеал. Това бяха водачите на тези 200 ангели, които бяха цвета на нашето войнство - те бяха призвани да пазят Господнята воля, но заради женската плът се отказаха от призванието си.Та - всеки от тях си избра жена и заживя с нея.Разкри и тайните си, показаха на жените си как се работи с нашата апаратура, оръжия и т.н. На всичкото отгоре Азазел, който беше наш оръжейник освен това научи хората да произвеждат оръжие.И това можеше да се преглътне, ако от браковете на нашите ангели и човешките жени не се пръкна поколение.Родиха се деца, които бяха наследили силата от совите бащите си, с издържливостта на майките си.Бащите им ги обучиха на всичко, което самите те знаеха и изведнъж ние, тук на Небесата бяхме изправени пред една враждебна сила на Земята.Събрахме се на съвет - аз, Михаил, Суриел и Уриел - четиримата Архангели, и с ужас видяхме в Ермонската палнина да стърчат силози на ракети, насочени към Станцията ни.Уриел пребледнял се обади по червения телефон на Петър, но този плондер не поиска даже да го изслуша.Тогава аз лично се обадих на Господ. Опасноста беше голяма и нямаше как да пропусна да изпия тази чаша.Господ дойде, видя картата, видя насочените ракети Земя - космос,и заповяда :
- Архангел Рафаил: със спец-отряда отиваш на Земята хвани Азазел, вържи му краката и ръцете; и го хвърли пустинята Дудаел.Когато дойде Страшния Съд ще се разправям с него лично.Архангел Гавриил, ти , заедно със отдела по пропаганда отиваш и започваш активни мероприятия сред редиците на децата на нашите ангели.До дни искам да започне война между тях - нека сами се избият.Михаиле - ти ще си острието на атаката.Заедно с две кохорти и тежко въоръжение ще се заемеш с Семиаз и оръжейниците.искам да не остане камък върху камък там.Уриел и Суриел - вие ще координирате действията на земните групи от тук.За 10 земни дни искам всичко да е свършило !
И беше свършено, Енох , беше.
За десет дни аз, и моите събратя потопихме Земята в кръв и огън.И камък върху камък не остана от градежите на падналите ангели, а водачите им затворихме в тъмница.
Началството не бе обаче доволно - останах на Земята жените на ангелите с познанията си, останаха на различни места и някои от Нефилимите живи....

Така, говорейки си се изкачвахме ниво над ниво, докато стигнахме седмия, най-високия етаж.
-Енох, сине Адамов, ето седмото Небе, приготви се да видиш Бога - му казах пред огромните врати пред командната зала и поставих ръката си на скенера.
Вратите се отвориха бавно и тържествено.
Тук вече видях, че началство даже се и престарало. Ще ви предам директно думите на Енох :
16. Подът му беше от огън; отгоре блестяха мълнии и блуждаещи звезди, а таванът му
беше изцяло от пламтящ огън. Аз го разглеждах внимателно и забелязах, че в средата
имаше един висок трон.
17. По вид той приличаше на огромно зърно от градушка, а очертанията му наподобяваха
блестящия диск на слънцето; от него излизаха гласове на херувими.
18. От този могъщ трон струяха потоци от пламъци.
19. Така, че бе невъзможно да се гледа в него.
20. Някой бе седнал върху този трон на славата.
21. Дрехите му бяха по-сияйни от слънцето и по-бели от сняг.
22. Никой от ангелите не можеше да гледа в лицето славния и великолепния, нито да се
приближи до него; ничие око на смъртен не можеше да го съзерцава. Около него имаше
пламтящ огън.
23. Пред него също се издигаше буен огън, така че никой от тези, които го заобикаляха, не
можеше да се приближи до него. А безброй бяха онези пред него. Той не се нуждаеше нито
от съвети, нито от помощ, но светите мъже които го заобикаляха, не се отлъчваха от него
ни денем, ни нощем. Приближих се до колкото можех, закривайки лицето си и изпълнен със
страх. Тогава Бог сам благоволи със собствената си уста да ме назове по име: Приближи се – каза той – ела по- близко, за да чуеш моето свято слово, Енох.

И тук нашият туземец припадна.Явно твърде силни му бяха вълненията.Аз го отнесох в моята стая и зачаках да се събуди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар