21 септември 2009

Лешникотрошачката

Публикувано от Trichocephalus Икона, 05 юни 2008 - 16:16


Сюжет (по Е.Т.А.Хофман): В дома на Маша се готвят да разнуват Коледа.
Притъмнява, навън се сипе сняг,украсената елха хвърля по стениете тайнствени сенки.Всичко е готово и възрастните викат децата.ТЕ влизат и замират във възторг-коледното дърво грейва в светлини, запалени като от вълшебна ръка.Започват весели игри и танци.Кръстникът Дроселмайер подарява на Маша странна, но забавна лешникотрошачка с форма на смел хусар с красив червен мундир.
Маша много харесва подаръка и когато заспива, сънува, че че хусарът-лешникотрошач оживява.Той пристъпва към нея, но от тъмнината изплзяват безчислени пълчища мишки-войската на злия Миши Цар.Те се нахвърлят върху Лешникотрошача.За да го защити, Маша хвърля по Мишия царсвоята пантогка.Мишият цар изчезва, а лешникотрошачът се превръща в прекрасен принц.
Извива се виелица, и снежният облак отбася Маша и Принца в Бонбоненото царство.Обитателите му ги посрещат и танцуват за тях.След танца на Захарната Фея, Маша се събужда и...всичко е било само сън.....


Музика:Пьотр Илич Чайковски
Хореография : Мариус Петипа
Премиера :1892 г.

Върхове:Танцът на Захарната Фея е един от най красивите и музикални моменти в "Лешникотрошачката".Неговото вълшебно звучение се дължи на един музикален инструмент, чийто звук наподобява звънчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар