21 септември 2009

Радио

Публикувано от Trichocephalus Икона, 07 май 2009 - 14:15

Днес е международният ден на радиото.Този ден се отбелязва като годишнина от откриването на радиото от руския учен Александър С. Попов през 1895 г. На тази дата, той демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник.

(първото радио - като схема)

Да - добре сте разбрали - Попов е бил първия, но лаврите е обрал Маркони.



Люцерната е капризно нещо - единият ден трябва да я окосиш, след два дни - да я обърнеш и на третия да я прибереш, за да не я навали дъжда или да изсъхне много от слънцето и да почне да се рони. След косенето за всичко останало ви е нужна вила.Стандартна -с четири зъба и дълга дръжка.Вземете си и вода - по обяд на къра слънцето пече много силно, а и при работата се вдигна доста прах.



Когато вадите разсада домати от ястъка, пригответе си кофа с малко вода - оставяте около корените пръст, стискате лекичко с ръце, и потапяте във водата - трябва да стане на не много стегната влажна топка.След това спокойно можете да го пренасяте в жегата - вече корените са предпазени.При засаждането може и да не я махате, но не забравяйте да махнете колтуците преди да заринете с пръст.

http://www.youtube.com/watch?v=QuL_euRslTc

Най-доброто време за поливане на разсада е вечер - и то през ден.В никакъв случай със вода от чешмата - много е студена.Няколко 10 литрови туби от минерална вода вършат превъзходна работа -пълните ги с вода сутринта и ги оставяте на слънце.Вечерта поливате с тях, но задължително с лейка - иначе има опасност да изровите пръстта от корените.

http://www.youtube.com/watch?v=0bqRn0rLq1c&feature=related

На село имаме подобно радио.
Гордост на естонската промишленост от ерата на развития социализъм.Само не мога да слушам плочите си на грамофона му - няма вече такива иглички.Мислех да го изтърбуша и да вградя ново шаси в него, но се отказах след това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар