21 септември 2009

Риболов

Публикувано от Trichocephalus Икона, 18 януари 2009 - 13:32
Гледам по другите блогове- всеки почнал да мисли :speak: Един мисли за война, друга за курви и своите отношения с тях, трета мисли за отказване от интернет, четвърти мисли за протести, пета се оплаква от доктори, с които си е имала работа......Много мислене пада напоследък. Ако толкова се вършеше и работа - цена нямаше да имаме.
Седнал съм сега , подпрял глава с ръка и се мъча и аз да измисля нещо.Ама на - тцънки.Никаква мисъл не идва. Акъл море -глава шамандура - носи се отгоре върху вълничките на вашето мисловно море.Тук-таме чайки цвъкат."Болярка" била хрупкава вафла.Какво и е хрупкавото -трябва да се разбере. Поетите предполагам биха измислили подходяща метафора за "хрупкава вафла".Аз не мога.Обаче пък поетите са особено племе, да ви кажа , мамата си тракат - "Първият слънчев лъч огря земята като разтопено злато". Алоууу -комшо, де ги дават такива работи ? Знаеш ли ти, поете, колко е горещо разтопеното злато ? Та нали всички дървета ще пламнат, а хората и другите добитъци ще зацвърчат на пържоли ?На какво после ще се радваш и за кого ще пишеш поемите си? Метафори. Нанай си феродо имат тия поети значи.
Другото, което ми бръмчи в главата е въпросът за скуката.Една потребителка правилно е забелязала, че пръстите ни сърбят и висим тук като сополи заради едно единствено нещо-скуката.Ако имахме какво друго да правим, нямаше и да се сещаме да влизаме из форуми-моруми и т.н. Животът е кратък, както казва народният поет -днес празнуваш 40, а утре ти правят 40.Се ла ви. Фройд пише, че движещите сили на прогреса били нагоните и желанията.Фрустрации разни описва даже.Глупости.Глупости ви казвам - скуката е още по-голям двигател на прогреса.Ето например, сигурен съм, че преди години един грък е вдигнал 1000 кораба и е тръгнал да превзема някакъв град на другия край на света само и единствено от скука.Нали я нямало Елена, нямало кой да му пили на главата по цял ден и нощ - накрая му доскучало на човека.Ама-ха.То мъж без жена, дет да му пили денонощно на главата -може ли ? То и цялата последвала война е можело да я оправят набързо -за два-три дни да се разберат по мъжки, ама пак от скука са си я проточили цели десет години - та ако приключат войната, после какво ще правят ? Нали жените им ще ги накарат пак по нивите да ходят, да им мрънкат, че не се занимават с мъжка работа и т.н. Пък и друго си е чистата, неопетнена мъжка любов между Ахил и Патрокъл - тя как би възникнала, ако я нямаше вездесъщата скука ? А ? Я ми кажете, дали ако по цял ден бъхтеха на нивата, щях да си мислят за любов тез двама хубавци ? А и самият Омир, ако не му беше скучно, дали щеше да пише такива дълги епоси, а ? Седял си е този дърт сатир на припек, и за да не му намират из къщи друга работа си е пишел ли пишел .....А вечер, за вдъхновение -по един мях с вино.Кеф ви казвам - поет да си и на онова , пък и на днешно време. като приключил с Илиадата, Одисей що се е разкарвал из моретата още 10 години, а ? Ще ви кажа - защото ако се нил върнал в родната Итака, познайте дали Пенелопа е щяла да го пусне да ходи насам - натам и да оножда разни нимфи.Щяла е да го затвори на острова и да му роди още 7-8 дечурлига, които по цял ден и нощ да му надуват главата.Под угрозата от тази скука, нашият герой правилно е решил да забегне из моретата - поне докато е млад, да си поживее както си му е реда.После ще ми разправят за разни спиритически сеанси, предсказания, Тирезиевци и т.н. Трънки.Що никой не каза нищо за нрава на благоверната му Пенелопа? Та само фактът, че е издържала толкоз години без мъж, и е можела пред деня да шие, а през нощта да разваля ушитото, говори че е била жена със железен характер, в чиито ръчички никой мъж няма да издържи дълго време.Тя поне със сигурност не е скучала. А бай ти Омир си е пиел виното и не му е дремело за това кой как ще възприема написано от него след време - нали се е спасявал от скуката.Пич бе- пич ви казвам.
Та скуката е това е това, което движи света.Дори и арабско-Израелския конфликт виждам елементи на скука - тез снажни левенти с рязани калашници, да не мислите, че има с какво да се занимават по цял ден в Газа (да не бъркате "а" с "ъ", моля ви) ? Там промишленост нямат, нямат земеделие, деца са направили по няколко на жените си, ония им пилят по цял ден и нощ на главите ,реват дечурлига, а пък религията им забранява алкохола, та дори и в кръчма не могат да отидат да се разтоварят......Завалиии те.Та седят си с глави бучащи от женско мрънкотене и скучаят - и вот - един богатир в чаршаф се изтъпанва и им вика "Я да метнем една ракетка по комшиите -сигурно и те се чудят какво да правят" . И ето ви конфликтът.Забавляват се хората, разсейват скуката, жените ги няма на главите им. Мда. Не е лесно приятелю, но знам, че не скучаеш докато се бръснеш поне.
В България пък разни хора по митинги и протести ходят. За какво? - питат други хора и подминават , клатейки глави.Е - как за какво ? Ами поради същите причини, които изредих по-горе.Скучно им бе, не разбирате ли ? Сиво ежедневие, няма тръпка по улиците - жените мрънкат постоянно, че няма пари, токът и парното скъпи, в кръчмата и пиенето поскъпна. "Я да ходим малко на простести, аджеба поне в къщи да ми не мрънкат, че съм без работа вече втори месец.А ако има и някоя глава да спукаме от бой - ще е супер.После с години ще разправям на приятелите как съм участвал в протестите. Колю Зелката от долния етаж още се фука как е свалял Жан Виденов.А на мене ми е скучно, когато друг се фука." Та ето я скуката и тук, в родните протести - те заради това и са едни такива вяли, няма живец в тях.Обаче -от друга страна скуката си е полезно нещо, от където и да я погледнеш.Движи те да свършиш нещо.Например - да киснеш пред монитора и да четеш вътрешното пространство на една шамандура, оцвъкана от чайки :blink:

Няма коментари:

Публикуване на коментар