21 септември 2009

JPEG Quality Settings

JPEG Quality Settings
JPEG качественото нагласяне се изразява в компресиране на картинката повече или по-малко. Експерементирането с Quality setting в диалога Save as JPEG, който се появява веднага след като зададем името на файла завършващо с .jpg.

Публикувано изображение Започваме като се уверим, че е отбелязан чекбокса за Show Preview в прозореца на изображението. Това позволява да видим ефекта от промяната на настройките за качеството. Големината на файла също е показана в диалога. По подразбиране настроиката за качество в GIMP е 85, което е добър избор за локално съхраняване на фотографски изображения; но може да откриете, че и с настройки като 50 ще имате изненадващо малка загуба.

Публикувано изображение Може да бъдем съблазнени да преместим слайдера на 100% за картинки, които съхраняваме локално. Разбира се това ще бъде най-доброто за изображенията съхранявани локално, но ще предпазили от загуба на информация JPEG компресия?

Уви, дори на 100%, JPEG все още губи информация всеки път, когато го съхраняваме; използвайки настройки на 100% ще създадем файл два или три пъти по-голям, отколкото използвайки настройки на 95%, и качеството няма да бъде по-добро. Няма предимство в използването на настройки на качеството над 95%. Ако искаме да съхраним без загуби, по-добре да изпозваме формати като PNG или TIFF.

Накрая, JPEG има някои други настройки в Advanced областта на диалога Save as JPEG.

Публикувано изображение Optimize позволява допълнително редуциране на размера на файла без допълнително редуциране на качеството на изображението. Включено е по подразбиране, няма причина да променяме тази настройка.

Progressive е полезна настройка за изображения, които ще бъдат качвани в уеб. Прави изображението да се зарежда по различен начин, така хората виждащи изображението ще видят версия с ниско качество, която постепено се подобрява, вместо да виждаме линия на стрииминг отгоре.

Smoothing, Use restart markers, Force baseline JPEG, Subsampling, and DCT method контролират детайлите на JPEG формата. Тези настройки не трябва да се променят, докато не сме оверени, че контролираме начина на съхраняване на JPEG файла.

Save EXIF data е добра опция, която трябва да се познава. JPEG формата поддържа начин за съхраняване на информация наречен Exchangeable Image File Format, или EXIF. Повечето дигитални камери добавят EXIF инфорнация относно датата, на която е направена снимката, резолюция, и настройки на камерата като дължина на фокуса на лещата и дали е използван флаш. GIMP не може да показва или редактира тази EXIF информация, но някои версии могат да запазват тази информация, така че може да се види с друга програма. Ако не искате да запазите тази EXIF информация, махането на отметката от тази кутиика ще направи файла по-малък.

В GIMP 2.4, беше заменено от Save XMP, които съхранява малка част от EXIF информацията.

EXIF може да прекрипи иконка на изображението във файла. Много камери включват такава икона, която добавя няколко килобайта, но повечето програми не правят нищо полезно с EXIF иконата.

Comment е място за слагане на текст, който да се сложи на изображението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар