21 септември 2009

Созопол 2009

Публикувано от Trichocephalus Икона, 20 юли 2009 - 07:37
Не го бъркайте с Несебър или не дай си боже с Варна.
Созопол си е Созопол.
Тръгване в 14 часа на 30 юни.Жега, баба Мазда пуфти, изкачвайки Беклемето.На върха спираме.Чист въздух, облаците летят на валма около нас, ухае на гора. Малката подскача - намерила си е диви ягодки почваме да обикаляме и се връщаме с пълни шепички.Прелест.Тръгваме надолу, пеейки си планинарски песнички. Пътят ни премина през Карлово, Сопот,Калофер, Казанлък.Все възрожденски градове, в които са се раждали преди време най-достойните ни българи.Днес всички те си приличат само по едно- навсякъде има паметници и цигани.Много цигани.Имах чувството, че там вече май само цигани живеят. ...
Пътят след Казанлък се оказа в ремонт.Хубав асфалт полагат - дебелина над 15 см.Колата подскача.През клометър -дупка със дълбочина 15 см, широчина 50 см.След дупката -нов асфалт.Сменяш скоростите - втора, трета, четвърта ...тъкмо включваш на пета и си с 90 км/час и хоп - нова дупка.Хубава -същата като предишната.След нея -пак нов асфалт.....И така - около 50-60 км си караш и псуваш работниците, които са се изгаврили с хората по този гнусен начин.
Те си бяха там.Седят отстрани и пушат цигари, смеейки се на колите, които карат на зг-заг.
В Созопол пристигнахме в около 22 часа, настанихме се и заспахме като умрели.
На другия ден застъпвам на смяна. Всеки ден -от 9 часа сутринта до 6 вечерта трябва да съм на плажа.Работата ми се състоеше в преглеждане на подрискани туристи, набодени на мидички, деца с ангини и отити.Нищо интересно.Никой не се удави докато бях там.
Вечер -задължително разходка из стария град, избор на кръчма и преглед на менюто.Установих, че в Созопол е по-евтино да се храниш и да пиеш на заведение отколкото в Плевен.
Цени - малко питие от 1,20 до 1,50 (българско-ракия, мастика, водка) , бирата - 1.50 бутилка "каменица", наливната -на 1.60, което ми беше най-странно.Салтите - порции по 400 гр на цени от 3.50 до 5 лв. Основните яденета - не мога да ви ги изброявам, защото всеки ден опитвах нещо различно. Калмарите обаче не ги яжте -няма пресни.карат ги от незнам си къде си, и понеже не се ядат често залежават.
Ако искате да наблегнете на прясна риба -заложете на ципурата, заргана, попчетата, сафрида, скаридите и октоподите.
Плажът "Харманите" е чист до безумие. Всяка вечер го минават с машина.Няма да видите нито една хартийка или фас по пясъка.Всичко лъщи от чистота.Водата също е чиста, няма водорасли, медузи и тем подобни работи, които могат да ви вгорчат почивката.
Публикувано изображение

Всяка сутрин - каране на кану - около половин час, като в началото се задъхвах, но след това влязох във форма.на снимката ме виждате с малката жабка -и тя се научи да потапя греблото.
Публикувано изображение

Един от многото замъци, които построихме на брега.
Публикувано изображение

Снимка на остров св.Кирик от към морето - возихме се на корабче.
Островът по принцип не е населен, но на една от направените снимки изненадващо откривам следното същество :
Публикувано изображение
А, забравих да ви кажа, купих си фотоапарат от там.Снимките по-горе са направени с него. За 150 лв си взех тази играчка, и в бързината съм объркал когато съм задавал датата.
Върнахме се в Плевен с една торба мидички, рапани и няколко умрели рака (за последните не знаех нищо, докато не ги усетих с носа си в колата)

Няма коментари:

Публикуване на коментар