21 септември 2009

Далида

Публикувано от Trichocephalus Икона, 25 октомври 2008 - 15:26
Далида - родена в Египет, живяла във Франция.....Уникален глас е имала Йоланда Джилиоти (това и е истинското име) и невероятен живот.
Опитала се да пробие в киното, има няколко филма (партнирала е на Омар Шариф), но кариерата и е свързана неразривно с музиката.
Далида е записвала на седем езика. Ще бъде трудно да да се изброят всички песни, които е записала: около 500 песни на френски, 200 - на италиански и 200 - на други езици: немски, испански, японски и т.н. Продала е над 120 милиона копия от записите си по цял свят и хитовете й са били короновани с: Награда за Световен Успех на Песен (1974).

Публикувано изображение

Първата и песен -"Madona"
Първият и хит - Bambino
Незабравимата "Paroles, paroles", в дует с Ален Делон
"Gigi l'amoroso" е песен с която и аз съм израстнал дори..а Далида получава платинена плоча за нея, като най-продаваната песен за всички времена в Белгия, Холандия и Люксембург, която побеждава дори "Strangers In The Night" на Франк Синатра, държаща челната позиция от 1966г.
Ами Itsi bitsi petit bikini ?Някой да не знае тази песен ?
Helwa ya baladi е изпълнена с такъв копнеж, че потръпвам всеки път, когато я слушам.....

Намерена е мъртва на 3 май 1987 г. в дома си в Париж.
Свръхдоза приспивателни.

Книга разкрива подробности от романа между експрезидента и звездата
Далида се самоубива заради Митеран
Политикът идваше тайно при нея с червени рози, твърди авторката Жаклин Питчел


Сензационни подробности за романтичната връзка между Франсоа Митеран и Далида излизат в книга в Париж. Жаклин Питчел, съпругата на личния лекар на певицата и нейна близка приятелка, е решила да направи публично достояние всичко, което знае за нея. Поводът е 20-годишнината от смъртта на Далида. Отношенията между бившия френски президент и жената, която си остава един от от националните символи на Франция, много напомнят трагичната история на друга звездна двойка - президента на САЩ Джон Кенеди и Мерилин Монро.
Според Питчел нежното познанство на Митеран с Далида датира още от годините, предхождащи избирането му за президент на страната. Далида, чието истинско име е Йоланда Кристина Джилиоти, е родена през 1933 г. в Кайро в семейство на италиански емигранти, пристигнали в Египет в началото на ХХ в. Баща й Пиетро Джилиоти е цигулар в оркестъра на операта в Кайро. През 1954 г. победата в конкурса за красота "Мис Египет" променя изцяло живота й. Тя се установява във Франция, където започва блестящата й музикална кариера. Красивата, талантлива и много ухажвана жена има не малко любовни авантюри. В началото на 70-те години на миналия век певицата се запознава с художника авантюрист Ришар Шамфре, който се афишира като граф Сен-Жермен. Доста години продължава сложната, неспокойна и пълна с кризи любов. По това време певицата посещава Тибет, Непал и Индия в търсене на източната мъдрост и на отговори на все повече измъчващите я въпроси на битието. Там прочут мъдрец и гуру й предрича, че нейната мисия е да пее и да дарява радост на хората. Дълго след това двамата си кореспондират. В този момент на хоризонта се появява и Франсоа Митеран. Лидерът на социалистическата партия започва тайно да посещава Далида. Той паркира автомобила си далеч от дома й в Монмартр, като много внимава да се отърве от любопитни погледи. После неочаквано се появява пред апартамента й с неизменния букет от рози.
Всичко се променя през 1981 година. Тогава лидерът на социалистите за пръв път в историята на Франция влиза триумфално в Елисейския дворец. От този момент нататък отношенията му с любимката на френската публика рязко се обтягат. Далида първоначално се опитва да влезе в кръга на новия политически елит. Тя организира в дома си пищни приеми за президента и хората от неговото обкръжение. Кани най-добрите готвачи с екзотичните им менюта. А известни имена от арт афиша се грижат гостите да прекарат приятно времето си. "Въпреки всичките й усилия и фантазията, която влагаше в тези партита, за политическия елит приятелката ми си остана просто певица", отбелязва Питчел. Връзката започва да дразни президента, който е известен с любвеобилността си. Говори се, че Митеран имал собствен критерий, по който избирал любимите си: погледът му все се спирал върху брюнетки, около 30-годишни, интелектуалки. Той вече има и друга тайна любовница, която му ражда и дъщеря. Митеран решава да прекрати романа си с Далида. Според авторката на книгата именно това довежда певицата до дълбока душевна депресия и я е подтиква към самоубийство. На 3 май 1987 г. тя поглъща смъртоносна доза приспивателни. Девет години по-късно Митеран умира от рак, осем месеца след като президент на страната става Жак Ширак.

Искра Крапачева


Mamy Blue от нейната уста се лее свободно, като политнала чайка над вълните на Средиземно море.....Размечтах се май
Сиртакито от "Зорба Гъркът" някой да го не знае ?
О, sole mio - изпята през далечната вече 1960 година и носи моят бонус за прекрасно изпълнение
"Salma ya salama" е песен, която е вдигнала на крака целия Карнеги Хол

В Париж има нейн бюст, издигнат от почитателите и в чест на 20-годишнита от смъртта и.
Публикувано изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар