18 септември 2009

Вселенски събори

Публикувано от Trichocephalus Икона, 05 март 2008 - 18:15
* 51 - Апостолски / Йерусалим / Евионитство.
* 170 - Лаодикийски // Монтанизъм.

1. 325 - Никейски /Арианството./ Константин

2. 381 - Цариградски / За допълване и конкретизиране на предния събор. / Срещу арианите и разколът на Македониий

3. 431 - Ефески / Несторианството. / Теодосий велики Имп. на Византия / Примирителното послание на Кирл до Йоан Антиохийски. - Антиохийското изповедание.

4. 451 - Халкидонски - / Монофизитство / При Теодосий 2. - Сестра му Пулхерия която се омъжила за пълководеца Маркиан отдали нужната заслужена почит на Флавиан. Катедрата на Цариград се изравнява с катедрата на Рим. (Преди това втори Ефески разбойнически 449 от папа така наречен от папа Лъв 1 велики) / Неслитно съеединени.(PS - Преди всичко събора се занимавал с делото на Диоскор - негов обвинител бил Евсевий Дорилейски и след осъждането на предишния събор и приключването с Монофизитството се заел да изгради правилната формулиривка - Единосъщен по Божество и нам по човечество, неслитно съединени и образуващи един ипостас едно лице.)

5. 553 - Цариградски / Спор за трите глави. - Теодор Мопсуестийски, Ива Едески, блаж.Теодорит. По предложение на Теодор Аскида, таен монофизит. / Цел да се отстраниединственият проблем, който монофизитите посочвали, за да се присъединят към православната църква. / Юстиниан 1 Папа Вигилий Приел, бил осъден от западните отца (александрия и оттеглил…)/ Това бил първият събор с лично участие и дори с прецедателството на римския епископ, но той не дошъл и прецедател бил Евтихий. / Накрая бил осъден само Теодор Мопсуестийски и някои от произведенията на другите от. Които те сами са се отказали. / Но на запад се водил още дълго спорове за 3-те глави.

6. 680 - Цариградски (трулски) - Имал 18 заседания и се водил 1 година в края членовете били 153 / Константин 4 Погонат; в залата на двореца / Монотелитство / Антиох. Патр. Макарий за монотел, Полихроний Монах с неговата книга с халюцинации, дето се опитал да възкреси мъртвец./ Папата е бил Агатон. И Посланието му до събора за две воли неслитно, неразделно, неразлъчно съдинени, но човешкото му щение не е различно от Божественото, то му се подчинява и следва / Пето-шести трулски събор. По време на Юстиниан 2 На който от Рим противодействат.

7. 787 - В Никея, с последно заседание в Цариград / 754 иконоборчески първо на азиатския бряг, а после в Цариград, в храма Св. Богородица / Иконоборството -> имп. Константин 5 Копроним и гонението на иконопочитателите; имп.Лъв 4 (син на копроним, но той не бил деспотичен) и императрица Ирина (Възкачила се с малолетния си син и: разрешила на иконопочитателите да проповядвад свободно, после отменила постановленията на събора свикан от Копроним, с гвардията се справила като ги пратила на поход срещу арабите)и събора 786г Цариградски,

Няма коментари:

Публикуване на коментар