18 септември 2009

Императори, които са били срещу християнството

Публикувано от Trichocephalus Икона, 05 март 2008 - 18:17
Нерон 54-68 - Обличали ги в зверски кожи и пускали с/у тях кучета, хвърляли ги в Тибър, разпъвали ги на кръст, запалвали ги в градините на Нерон. Павел и Петър.

Доминициан 81-96 - Най-мнителния император. Той гонил висши чиновници и сенатори. Юдеи а Хр. Вземал за Юдеи. 50 Християни освободил.

Траян 99-117 - Гонил ги е заради религиозните им убеждения. Като тайно общество. Защото бил издал указ срещу тайните общества. А Хр. била самостоятелна религия която трябвало да се забрани.

Адриан 117-138 - Забранил да се издирват Хр. Но при донос срещу тях ги съдели и били заставяни да се откажат от вярата си. София с дъщерите и Вяра Н и Л.

Марк Аврелий 138-161 - (Стоик)Тежкото положение в империята и много магьосници, накарало МА да издаде указ против суеверията. И това предизвикало едно от най-ожесточените преследвания от народа, защото те смятали, че Хр са виновни за бвдствията, като раздразнили боговете.Като го питали какво ще предприеме във връзка с указа на Траян, той казал: Римските граждани с меч а другите на зверовете.

Септимий Север 202-211 - От начало ги уважавал но след десет години от страх да не се разраснат, издал указ за неразпространение, като заплашвал с тежки наказания новоприемащите Хр. Но това предизвикало толкова жестоко гонение срещу всички, че някои помислили, че е дошло времето на Антихриста.

Императори еклектици и малко мир.

Максимин Фракианин 253-238
- Едногодишно гонение срещу църковната власт и монасите.

Деций Траян 249-251 - До сега тълпата ги гонила, а сега настъпил поврат. Той решил, че Хр е опасно и започнал жестоки държавни преследвания, независимо от пол и възраст. Или се отричат, пренасяйки езически жертви или ги чакали най-жестоки и разнообразни мъчения. То траело кратко 1 г., но взело много жертви.

Валериан 253-260 - Първите 4 години се ползвали с мир, но после по съветите на Макриан (един фанатик) последвали жестоки гонения. Били забранени службите, заточение и смърт очаквало непослушните.

Диоклетиан 285-305 - Фанатичен езичник и разнообразен гонител. Дори и езичниците и народе се възмущавал. Случвало се е да убива наведнъж 100 души. Постоянно гадаел по езически начини.

Галерий 305-311 - кесар при диоклетиан, много ожесточен гонител, но накрая умирайки от ужасна болест признал достойнството на Хр. И казал. Че империята не може да го сломи следващия Константин издал указ 313г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар