21 септември 2009

До там и обратно.Заведенията в Испания.Що е то "пепелник"

Публикувано от Trichocephalus Икона, 17 август 2008 - 09:15
Пие ти се кафенце? Количка?Биричка?
-Няма проблем.Заведения има навсякъде в Испания.
Намалено до 79% (от640 x 480) - Щракнете за да увеличитеПубликувано изображение

Централната улица в Манреса.Кафене след кафене.Клоунът е там от жажда.Пиеше му се биричка.

Кафенце-1 евро.Кока-кола- 2.Бирата- 1,50.
Пепелници-няма.Всички тръскат по земята, а след това размазват фасовете с крак.Вичко е покрито с боклуци.На никой не му пука.Вечер-улиците, кафенетата и т.н. са заринати с фасове, салфетки, опаковки от вафли и т.н.
На сутринта-всичко е изчезнало-просто все едно някой е ходил през нощта и е почиствал с език улиците и подовете.До слведващата вечер всичко отново е заринато.

Вежливо питам сервитьорката в поредното заведение:
-Пердон,уно сенисеро, пор фавор (Извинете-един пепелник,моля)
на което ми се отговаря :
-Ке?! (какво?!) с такъв учен поглед и тон, все едно съм паднал някъде от Марс.....

Във третото заведение вече се отказах да си искам пепелник, ами започнах и аз като тях.Като си в Рим-прави като римляните.Кеф си е.

"Пайеля Маринара" яли ли сте ? Не сте?!!! :speak:
Много сте загубили.Ако отидете в Испания-препоръчвам ви да я опитате.
Публикувано изображение
Това е ядене-готви се в тава, с ориз и много късчета морски работи (няколко вида риба, скариди, пипалца от октоподи, сепийки, раци и т.н.) каквото се сетите има вътре.Вкусно е-и то много.
Приема се със сангрия.
Сангрия може да си направите и в къщи.Взимате 1 литър червено вино, разреждате го с вода, подсладявате го със захар или с мед, нарязвате портокали, ябълки, банани и други плодове на не много едри късчета и всичко това смесвате в една голяма кана, като задължително слагате и много лед вътре.
Публикувано изображение
наздраве !

Публикувано изображение
Да виждате на плажа да има заведения ?
Има, обаче те са извън плажната ивица.Нищо особенно не са.По нашето черноморие такива заведения им се вика "моряшки кръчми", или капанчета.Няма луксозни заведения, няма чалга, няма силна музика.Сядаш и ядеш.Цените-както навсякъде из вътрешността на страната.
кафенцето-1 евро, бирата-1,50 евро. Пайелята-от 20 до 40 евро за 4 човека.Кана сангрия-от 8 до 10 евро.

Масите-мръсни.По пода-фасове, салфетки и т.н.Върху масите се затилат хартиени покривки,бели, които след като свършиш, ги мачкаш и хвърляш на пода.Никой не си дава зор да почиства след теб.......

В Барселона влизах в кръчмички.
Бира на испански е сервеса .Бирария-Сервесерия :) Навсякъде е по 1, 50 евро.
В магазините обаче, кутийка Амстел е 37 евро цента. Тоест-около 70 стотинки.Познайте каква беше изненадата ми, когато видях в България същата бира да се продава в магазин на 1,30 лв ? !!!!! :angry:

Баровете в стария град представляват един дълъг коридор, в който има един бар плот и максимум 2 масички.Седиш прав и пиеш.Влязъл си в бара да пиеш, не да седиш, нали така ?

Няма коментари:

Публикуване на коментар