21 септември 2009

четвърто действие

Публикувано от Trichocephalus Икона, 03 декември 2008 - 00:40
четвърто действие





Действието се развива в Уиндзор, Англия, по времето на царуването на Хенри IV - в началото на XV -ти век.



картина първа
В кръчмата "При жартиерата", сър Трихоцефалус, старият пияница и безделник, както винаги , стои в кръчмата и пие вино.Днес той е доволен от себе си.Пред него са току-що завършените две любовни писма, които трябвад а бъдат изпратени на две хубави уйндзорки.
Отвън се чуват викове, и в кръчмата шумно влиза граф Кап де Немо, заедно със Бардолф и Пистол.Граф де Немо се оплаква на Трихоцефалус от неговите слуги, които са го обрали.Вместо да му помогне обаче, старият шегаджия му се подиграва.Осменият граф Немо си отива, като отправя заплахи срещу тримата.Трихоцефалус започва да поучава своте слуги, че тези работи трябва да се вършат по-умело.Ето на -той е написал две любовни писма на лейди Ив сент Сот, и Федора, и не само ще се позабавлява с хубавите жени, ами и ще измъкне доста пари от глупавите им мъже.Така с един удар ще удари и двата заека.Завършил наставническата си лекция, Трихоцефалус нережда на Пистол и Бардолф да занесат писмата.Но дори двамата закоравели мошенници са възмутени от замислите на своя господар и отказват да занесат писмата.Разгневеният сър Трихо изгонва слугите си и изпраща писмата по един паж.
картина втора
В градината пред къщата на Федора.
Ив сент Сот и Федора четат писмата, получени от Трихоцефалус и се заливат от смях.Как смее този стар непрокопсаник да си позволява такова нахалство ? Двете весели жени, заедно със съседката си лейди Ейсид Бърн, решавата да се подиграят жестоко със стария безобразник.Увлечени от идеята си, те се прибират в къщи, за да обмислят подробностите.
Но не само жените са реили да накажат Трихоцефалус.В градината идва и маркиз Д`Профруит , съпругът на Ив, придружен Джеронимо и граф Кап де Немо.За да си отмъстят, изпъдените от Трихоцефалус слуги Бардолф и Пистол са отишли и са съобщили на маркиз Д`Профруит и са му съобщили за намеренията на Трихоцефалус.Ревнивият съпруг е овладян от жажда за мъст!Обиденият граф Кап де Немо с готовност предлага услугите си на Сен Сот.Джеронимо също имал сметки за уреждане, с нашият шегаджия.Мъжете, вдълбочени в обсъждането на плана за отмъщение, влизат в къщата.
Ив сент Сот и Федора са решили да изпратят писмо по Ейсид Бърн до Трихо, в което му определят среща.
картина трета
В кръчмата "при жартиерата" , сър Трихоцефалус с удоволствие си пие виното и очаква резултата от изпратените писма.Идва мис Ейсид Бърн и му съобщава, че лейде Ив сен Сот гори от желание да се срещне с него.Само че сър Трихо трябва да я посети, когато мъжът и го няма.Утре, в три часа маркиз Д`Профруит ще отсъства от къщи, и тогава Ив ще очаква Трихо.След като Ейсид Бърн си отива, Бадорлф довежда преоблеченият маркиз Д`Профруит при Трихо. Маркизът се представя за богат търговец, който е влюбен в лейди Ив Сот.Той моли Тирхо да му помогне да завладее сърцето на недостъпната красавица.Мнимият търговец дори предлага цяла кесия с пари на Трихоцефалус за услугата, която ще му прави.Старият мошеник прибира кесията и казва на Сен Сот да бъде спокоен - работа ще бъде наред.После, дискретно му съобщава, че самият той утре в три часа ще бъде на среща с лейди Ив Сот.Маркизът пък, който не знае за шегата, устройвана от жените е обхванат от луда ревност.Едва успява да се овладее и да не се издаде.Решава да отмъсти жестоко на невярната си жена.
картина четвърта
Стая в къщата на маркиз Д`Профруит.
Жените - Ив сен Сот, Федора, Ейсид Бърн се готвят за посесещението на Трихоцефалус.Те се уговарят коя къде ще се скрие и какво ще правят, когато "любовникът" пристигне,Всички весело се смеят.Само ДиаДиа е тъжна.Нейният любимв момента се мъчи да прекоси Ла Манша, плувайки "жабешката".Ив Сот обещава да помогне на бедната ДиаДиа и я приканва да вземе участие в приготовленията за посрещането на Трихоцефалус.
В това време, пеейки, пристига старият донжуан.Щом вижда Ив сен Сот, той се спуска да я прегърне.В този мометн отвън се чува гласът на мис Ейсид Бърн, която съобщава, че идва лейди Федора.Налга се Трихоцефалус да се скрие зад един параван.Раазтревожена, Федора казва на Ив Сот, че маркиз Д`Профруит е разбрал за "изневярата" на жена си и сега пристига насам !
Но - шегата излиза истина.
Маркиз Д`Профруит , придружен от Джеронимо и граф Де Немо , нахлува в стаята и заповядва на слугите на претърсят цялата къща.Жените изкарват стария дебелак да влезе в коша с мръсното пране. Ейсид Бърн и Джеронимо използват суматохата и се скриват зад паравана.
Маркиз Д`Профруит е претърсил цялата къща започва буйно да претърса и стаята.Бута паравана и изумен вижда съседката си -Ейсид Бърн да се целува страстно с младия сват от чешкото село, който е дошъл за да отпразнува сватбата на ДиаДиа и УайтХарт.
В това време лейди Ив Сот заповядва на слугите да хвърлят коша с мръсното пране от прозореца направо в реката.
Ревният Сот иска от съругата си да узнае къде е скрила "любовника" си.
картина пета
Пред входа на кръчмата "При жартиерата".
На една маса пред кръчмата, сър Трихоцефалус е седнал пред чаша вино.Той все още е мрачен от непредвидената мръсна и кална баня.Виното обаче възвръща доброто му настроение.Идва мис Ейсид Бърн.Отначало Трихоцефалус я наругава, но след това, когато тя му показва адресираното до него писмо от лейди Ив сен Сот, той и заговаря по-любезно.
Писмото обаче му доставя истинско удоволствие : Ив сен Сот не е виновна за станалото.Тя го обича, и ако той не е загубил чувставата си към нея, тя ще го чака в полунощ на определено място в Уиндзорската гора.Зардваният Трихоцефалус завежда Ейсид Бърн в кръчмата, за да уговорят подробностите по срещата.Започват да пият заедно вино.
В това време каъм кръчмата се доближават маркиз Д`Профруит, граф Де Немо, Ив Сот, Федора, ДиаДиа, Джеронимо, Амбър, Потребител, Шефката и успелият да преплува канала УайтХарт.Те искат да видят дали Трихоцефалус ще се хване на въдицата.Ако приеме срещата, ще му изиграят хубава шега.Всички те ще се преоблекат като феи, духове, призраци и ще му дадат добър урок.Докато обмислят плана за дейстиве, маркиз Д`Профруит отвежда Джеронимо настрани и тайно му казва, че ще използва тазвечерният маскард, за да го омъжи за желаната от него ДиаДиа и ще изптрзалят бедният Уайтхарт.За целта обаче, ще трябва Джеронимо да се облече като монах.Така маркизът ще го познае по-лесно.
картина шеста
Полянка в Уинзордската гора.Нощ.
Пръв пристига влюбеният Уайтхарт.Той се тревожи за изхода от цялата игра.Идва Ив Сот , и му донася маскараден костюм.Тя го успокоява и го праща да потърси в гората ДиаДиа.
Бие полунощ.
Боязливо към определеното място се приближава Трихоцефалус.
Изведнъж около него излизат най-различни тайствени и мистични същества -дяволи, таласъми, гномове, призраци, горски духове и започват лудо хоро.
Ужасеният Трихоцефалус пада на земята и закрива очите си.Но духовете и феите започват да го бият, щипят и блъскат.Трихоцефалус ги моли да го оставят, и обещава, че ще стане добър и порядъчен човек.
Тогава горските същества с весел смях свалят маските си и засраменият донжуан вижда лицата на всичките си приятели.
След като старият дебелак е понесъл наказанието си, маркиз Д`Профруит иска да извърши и бракосъчетанието на ДиаДиа.Той извежда две маскирани фигури от храстите и ги благославя.
В същия миг вижда сред обкръжилите го приятели лицата на Уайтхарт и ДиаДиа.изумен, той смъква маските на младоженците и вижда, че в дрехите на "булката" е Шефката.
Избухва весел смях.
ДиаДиа и УайтХарт падат на колене пред него и му казват, че вече са се венчали в църквата.молят само за неговата благословия.
Маркиз Д`Профруит прощава на младите и кани всички на сватбената трапеза.




завеса

p.s.чудех се къде да вмъкна един хор с евреи, и реших да е тук - след финала :


http://youtube.com/watch?v=776StGZxDnU&feature=related

Няма коментари:

Публикуване на коментар