11 ноември 2009

През 2011 г. ще приемем "холандския" модел за здравеопазване

Тристълбово здравно осигуряване от 2011 г. въвежда ГЕРБ







05.11.2009, zdrave.net, Елица Тодорова


„След много дебати, след много анализи на експерти стигнахме до решение, че през 2011 г. ще започне реформата и ние ще приемем т. нар холандски модел за здравеопазване. Тази система представлява включване на здравноосигурителните фондове, включване на задължително допълнително здравно осигуряване, и третият стълб ще бъде доброволен.

Така председателят на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов обяви в четвъртък решението на управляващата партия ГЕРБ за промени в здравноосигурителния модел в България. Идеи за усъвършенстване на сегашния модел бяха лансирани и от предишното правителство, но се препънаха в неразбирателството между коалиционните партньори за начина, по който да се случат промените. През лятото на 2009 г. пък в предизборната програма на ГЕРБ залегна усъвършенстване на системата на финансиране и набирането на средства за здравеопазване в частни здравно-осигурителни фондове, както и въвеждане на конкурентни на НЗОК частни каси при съответен медицински и финансов контрол. От юли досега управляващите, подобно на политическите си предшественици, умуваха как точно да променят здравната система, а колебанията им доведоха до вкарване в Народното събрание само на част от готвените промени в Закона за здравното осигуряване, свързани с подобряване събираемостта на вноските, промени в управлението на НЗОК и в контрола над изпълнителите на медицински услуги.

Идната седмица в парламента ще бъдат внесени и втората порция промени, в които е заложена цялостната реформа на българското здравеопазване, съобщи Лъчезар Иванов. И обясни, че управляващите се решават на такава стъпка по време на криза, защото виждат, че здравната ни система разходва средства нецелесъобразно. Като пример в това отношение депутатът от ГЕРБ посочи факта, че броят на болниците у нас скочи през последните години, но заболеваемостта и смъртността също се покачиха. „Това не означава ефективност на средствата. Кога друг път, ако не сега веднъж завинаги да премахнем тази неработеща, нерационална болнична сфера, когато искаме действително да оптимизираме този финансов ресурс, който не отива реално за по-добра и качествена услуга в здравеопазването”, коментира Лъчезар Иванов. На този етап той отказа подробности за новия модел, включително и дали той ще наложи повишаване на размера на здравните вноски у нас. Според източници в интернет обаче, Холандия е реформирала здравната си система през 2006 г. и в момента здравно осигуряване там се предоставя само от частни фондове, които се конкурират помежду си. Гражданите имат право всяка година да сменят фонда, в който се осигуряват.

Личното ми мнение е, че  никой не казва следното нещо - от 20 години насам реформите се правят само в една посока - да се събират все повече и повече пари.

Нещата имат две страни - здравно осигуряване и организация на здравеопазването.
Чрез здравното осигуряване се генерира ресурс ( тоест -събират се пари ) , а чрез лечебните заведения се осъществява медицинска помощ благодарение на тези пари (този ресурс).

Съответно от 20 години насам само се пробват всякакви модели - само и само да се събират пари, но никой не мисли ( или не иска да мисли) да подобри самите болници и цялата организация на здравеопазването.
Ако искат и модел на здравеопазване от Сатурн да внесат - без да се оправи системата - парите все ще изтчат в нечии джобове, а до лекарите и пациентите ще отиват само трохите.

Другото, което ми прави впечатление е, че досега парите се събираха на едно, а сега ще ги делят на три - тоест - ще има трип ъти повече административен персонал, който да папка от тях.
Независимо дали това ще са държавни чиновници ( както беше досега с НЗОК) или ще са частници ( както се планира да бъде) - парите все са си едни и същи.
Просто сега се дава право на повече хора да се облажат от кацата с меда, наречена "данък здраве".

А болните, лекарите и сестрите -кучета ги яли.
Първите да си плащат под масата, а другите пък ще ги ловим в корупция за да има с какво да захранваме журналистите.

Питах една приятелка, която живее в Холандия и се сблъсква ежедневно със системата им за мнението им и ето отговора и :
Кое да му обяснявам? Оцеляват най-силните и здравите.

Джи-пито е стена, която ако имаш късмет да прескочиш, може и да ти назначат преглед при специалист. В повечето случаи те лекуват от всевъзможни неща, докато сам не оздравееш от това, за което си отишъл при доктора. Антибиотици почти никога не се предписват. Всичко се лекува с парацетамол и се чака да мине само` за 1 до 2 седмици... smile.gif
Е, за някои неща реагират и навреме и адекватно, но оплакванията за закъсняла и ненавременна реакция са по-чести.

В болниците се лежи минимално време. Заради високите цени на болничния престой. Ето на пример родилка - след раждането, ако няма усложнения и е родила сутринта, следобед я пращат да лежи в къщи. Ако е родила късно следобед или през нощта, я задържат до сутринта, за да дойдат лекарите на смяна.

Лекарите работят 5 дена в седмицата. Работят от 8 до 5 следобед, след което можеш да викнеш районната бърза помощ. Не всяка бърза помощ става smile.gif и не винаги идват. В събота и неделя отново се разчита на отделението за спешна помощ или регионалния медицински пост на Джи-пи-тата. Обаче и там трудно се попада.
Пример - мъжът ми е два дена болен с температура 40 градуса. След като успяваме да организираме преглед в регионалния мед пост, защото бяха празници, докторът му казва да си ходи в къщи, да боледува още поне ден-два от 40 градуса и ако не му падне температурата, да се върне...

biggrin.gif Та, те така ... Още не съм прочела статията, но и до там ще стигна. Все пак, Трихо, Холандия е 15 милиона на половината на територията на България. Щом тия 15 млн се справят и се увеличават, и българите ще успеят. Просто ще имаш по-малко пациенти.
 и втори :

Само в началото ще има повече недоволни. Докато отраснат хора, свикнали с новата система. Показателно е, че има холандци, които ако имат възможност и са близко до границата, разчитат на немското или белгийското здравеопазване. Там е по-лесно да се стигне до специалист и болниците не са почти недостъпни.
Ако мога да обобщя - холандската система е системата на здравеопазване от джи-пи-тата.

Такаааа... Четох по диагонал. Статията касае финансирането на здравната помощ. Действително в момента плащам задължителна медицинска застраховка, която представлява пакет от предлагани "услуги". Аз плащам пълен пакет, в който се включват и зъболекарските услуги. Застрахователната компания обаче има и така наречената "гражданска отговорност", която не помня точно колко е като сума, някъде 180 евро май беше, която означава, че сама плащам до 180 евро услуги, преди застрахователния фонд да започне да плаща за мен.

Възможните пакети от фондовете са различни - някои включват физиотерапии, други не; същото е за зъболекарските услуги и за престоя в болница. Тук трябва много добре да се помисли, преди да се сключи застраховката, какво точно си вземаш. И за някои неща трябва да се проверява в последствие, дали ти го покриват или не.

Освен това, в зависимост от това,какво запълниш във въпросника на фонда, фондът има право да ти откаже медицинска застраховка. Не знам, дали го правят и в кои случаи го правят, но е написано на формулярите. smile.gif

Няма коментари:

Публикуване на коментар