16 ноември 2009

Карти и мистерии

user posted image

картата вляво е част от тази на Финей, а това в дясно е съвременната Антарктида




Годината е  1531 г., а в Англия Оронтей Финей рисува своята карта на Антрактида.
Общата форма на континента поразително напомняла очертанията му на съвременните карти. Планинските вериги по бреговете съответствали на откритите едва през последните години чрез ехография и  От повечето от тях извирали реки, които се вливали в морето и убедително следвали напълно естествени посоки. Това обаче предполагало, че когато е била начертана оригиналната карта, бреговете не са били заледени.
 Морето на Рос в момента е скрито под леден шелф, дебел стоци метри.А на карта е свободно, в него се вливат реки, има удобни заливи, пристанища.там,

























А през 1513 година адмирал Пири Реис в Инстанбул рисува следната карта :
user posted image
    Картата на Пири Рейс е нарисувана върху пергамент, изработен от кожа от газела и включва координатна мрежа пресичаща Атлантическия океан. Така наречените "линии на посока" (или румбови линии) са типични за портоланските карти и морските карти от средновековието и на тях не се отбелязва географската дължина и ширина, а се ползват по-скоро като указател на посоките (подобно нещо днес се използва понякога в авиацията). Картата включва още красиви рисунки и записки отбелязващи важни открития. Една от тях отговаря с почти пълна точност на експедицията на Кабрал (Cabral) от 1500 г. Кабрал открива Бразилия когато ветровете го отклоняват от пътя му към американските индианци.




През 1957 г., която била годината на геофизиката, картите били дадени и на директора на Уестънската обсерватория и на йезуитския свещеник Линехам, картограф на Щатския военен флот. След обстойни проучвания Линехам съобщил, че картите били до смайваща степен точни и че показвали ясно области, които в онези дни още не са били съвсем напълно проучени. Най-смайващо било, че на картите се виждали и планините на Антрактида. Но тези планини били открити едва през 1952 г. чрез ехолокация. По-рано съществуването им не било известно, тъй като Антрактида е покрита с ледове още от 6000 г. пр. Хр.

Последните проучвания на проф. Чарлз Хапгуд и математика У. Срейхан ни предоставят и още по-смущаващи факти. Съпоставяйки сателитни снимки на Земята с картите на Пири Реис, се получило изумително сходство. Учените стигнали до извода, че тези карти би трябвало да се основават на фотографии, заснети от голяма височина.
      Пири Рейс е бил адмирал във флотата на Отоманската империя . Участвал и спечелил множество морски битки. Смятали го за специалист по Средиземноморието, написал книгата "Китаби бахрие", съдържаща изчерпателно описание на бреговете, пристанищата, теченията, плитчините, заливите и проливите в Егейско и Средиземно море. 
През 1554-1555 година изпаднал в немилост и бил обезглавен и тайната на картите му остава неоткрита чак до наши дни.
цитатите са от Чарлз Х. Хапгуд, Карти на древни морски крале, 2004, публикувани в българската Уикипедия и Mapa de Piri Reis - Уикипедия на испански език wink.gif

Няма коментари:

Публикуване на коментар