08 март 2010

Що е то блог ?

Странно е да пишеш в блог и да си задаваш въпроса "Аджеба аз в какво пиша и какво правя всъщност тук ? " , нали ?
Да, ама не - всеки от нас, ползващите интернет рано или късно стигаме до блоговете и си правим поне по един такъв.Поне.Някои сме с повече , а патологичните случаи си правят няколко и си пишат коментари във всеки от тях под различни псевдоними.
Името Блог произлиза от английското weblog - "web“(мрежа) + "log“ (дневник) и представлява вид уебсайт. Да, не се чудете - това е страница, както всички други страници в интернет, но със определени характеристики.
Как се прави блог ли ? Прочетете тук, в страната на чудесата

По какво се отличават блоговете от останалите страници в нет-а ?
Отговорът на този въпрос вълнува е прост - блогът се списва от един единствен човек,който публикува в него всичко, което прецени по собствено усмотрение и което е насочено към определен кръг от читатели.Това обаче е твърде опростен отговор, защото по-старите от нас ще си помислят, че блоговете са нещо като старите училищни стенвестници - всеки написва нещо и го окачва на стената за да го прочетат другите.Да, може и така да възприемете блога си.Има блогове, които се стопанисват от един човек, а се допълват и редактират от кръг негови приятели, които той е упълномощил да са му "редколегия", има и блогове, които пък се списват от репортери.Многообразието на блоговете е голямо.Заради това и давам една примерна класификация, която съм си направил за собствена употреба.Ако ви харесва - използвайте я.Ако ли не - ваш избор.


  1. Личен блог.
  2. Професионален блог.
  3. Рекламен блог.
  4. Новинарски блог.
  5. Политически блог.
  6. Блог тип “Тюрлю -гювеч”
  7. Тематичен блог :
  • Музика
  • Телевизия и Филми
  • Фотография
  • Уеб дизайн
  • Екскурзии и пътувания
  • Екология
  • Литература - поезия и проза
  • Клюки
  • Авто-мото
  • Видео
  • Вътрешен дизайн и обзавеждане
  • Мода
  • Порно
  • Забавления
  • Фитнес
  • Кулинария
  • SEO
  • коментари


Разбира се, в блоговете тип "гювеч" тези теми отново фигурират, но като категории.Всеки човек се вълнува от тях и негов избор е какво ще помества в блога си.


Да разгледаме главните типове един по един.

1.)личен блог
В него авторът описва случки от деня, коментира обществени събития, поства снимки на семейството и домашните си любимци.Тази категория най-се доближава до основната идея на блоговете - личния дневник.Някои хора просто си почиват пишейки.ПО правило тези блогове не се радват на голяма посещаемост, освен от автора и тесен кръг негови приятели и роднини.
Блог от такъв тип е например
2.)Професионален блог
Този тип блогове се пишат от хора, които се занимават професионално с фотография, дизайн, медицина,изкуство.Тези блогове са превъзходни по форма и съдържание, в тях поместват свои творби и проекти хора, които искрено си обичат професията и се стремят към предаване на своите знания и умения на колегите си.Такива блогове бързо набират обороти, стават популярни и започват да носят пари на създателя си.
пример за такъв блог ми е digital photography school или блогът на Вела Пенева


3.Рекламен блог
В този тип блогове създателите са си поставили за цел да рекламират стока, услуга или себе си пред света.Блоговете са идеално място за това, защото с подходящи SEO-трикове популярността на рекламираното достига по-големи висоти от традиционните начини за реклама в интернет като банерите например.
Ето няколко такива блога - на Белчо Христов, в който той рекламира салона и дейността си, на лесни пари от интернет - ловец на шарани,на фирма "примасат ООД", която не я знам каква е, но пък ми се стори подходящ пример за чиста реклама.
Целта на тези блогове е посетителите да се превърнат в клиенти.

4.Новинарски блог
Тук целта е ясна - блогът доставя пресни новини на обществото.С коментари, което е най-голямото му предимство пред традиционните медии.Бързо, точно и ясно новината се публикува на страницата на новинарския блог.Вече има цяла интернет базирана агенция, чиито новини са от блоговете - Нова визия

5.Политически блог.
Въпреки, че този тип блог се припокрива с категориите "рекламен" и "личен", аз си позволявам да го изтегля в отделна главна категория, тъй като вече почти не остана политик в България, който да не си е направил блог.Даже и партиите си позволяват подобна глупост.Казвам "глупост", цитирайки Соломон Паси. когато в студиото на предаването "Булевард България" на телевизия RE:TV. . при едно негово гостуване водещият Иван Бедров цитира откъси от материали, публикувани в популярни български блогове. Тогава Паси без грам колебание нарече този вид сайтове -
"простотии, в които няма нищо естетично"
И това той обобщи за всички блогове в интернет.
Още съм му сърдит -така да знаете.
А иначе - ето блога на Сергей Станишев, ето и блога на ГЕРБ

Към политическите блогове могат да се причислят и тези, в които се правят политически кометари - например като блога на Иво Инджев

6.Блог тип “Тюрлю -гювеч”
Е, тук няма какво да се говори повече - дори и моят, в който пиша в момента е от този тип - няма определена тематичка на блога, няма грабваща окото визия.Авторът пъха вътре всичко от което се интересува в момента.По-подредените си слагат етикети, или табове на нещата като в чекмедженца с надписи "музика", "видео", смях", "поезия","проза", "малки връвчици, които не стават за нищо"... А по-неподредениете пъхат всичко в едно и накрая затварят блога си като препълнен куфар , сядайки върху капака.

7.Тематичен блог
Тук е висшия пилотаж в блогването.Сериозен съм.Всеки един тематичен блог обслужва една идея на автора си - обикновено настоящето му хоби, или просто нещата, които го вълнуват.
Малко примери за тематични блогове, които са ми направили впечатление от няколко категории :
кулинария -ossigeno
политически коментари - Иван Бедров, Иво Инджев, Тони Филипов и "Дневниците на един луд"
кърмене и майчинство - Царството на БУ
поезия- "В тишина"

Не претендирам за изчерпателност на тематичните блогове.Бога ми, не вярвам да има човек, който да обхване всички теми в интернет, от които се вълнуват хората, и които споделят с ближните си.
Наскоро излезе и първото научно изследване по темата за блогването и личностите зад него. Негов автор е доц. Любима Йорданова.Може да го намерите и прочете, ако си нямате друга работа.

До скоро, и честит празник на всяка жена , която си е направила труда днес да ми чете празните мисли :

1 коментар: