Днес ще готвим ... кореноплодни
(из цикъла "Рецепти за ергени или Какво да сготвим, когато жената я няма")
(из цикъла "Рецепти за ергени или Какво да сготвим, когато жената я няма")
Първо, друзя, ние трябва да се снабдим с необходимите инструменти и продукти :
1.)мотичка (този уред е от изключителна важност -без него нищо няма да направите) :
2.)други пособия като : тиган,кайма, масло (маргарин), нож, краставица, домати, чушка, люто чушле, една глава лук, магданоз,маслини, бяло саламурено сирене, бяло вино,тоник, чаша, вилица, сол, мадраско къри :
След като сте се снабдили с всичко необходимо, вземате мотичката и с нея внимателно разравяте едно от гнездата с картофи, които са ви в градинката :
Добитите по този начин кореноплодни са доста поизцапанио с кал, но от това да не ви пука
измивате си ги на чешмата с водичка, докато станат белички като момински кълки.
След това, нарязвате картофите прес средата и ги нареждате в тавата в концетрични кръгове.След като запълните тавата - слагате с ножа по мъничко масълце (аз нямах, за това ползвах маргарин) върху всяко мъничко картофче :
като подправки - аз слагам само сол и Мадраско къри.Ви е ако искате -експериментирайте.След като направите това -ръгайте тавата във фурната - пече се на максимална сила.
Докато се пекат кореноплодните е време да се заемем с другите продукти.От каймата си окъсвате няколко парчета, омесвавате я в дланите си и я разполагате в тигана :
След това - слагате тигана на котлона да се пече, много ясно.
Доматите, краставицата, чушката, чушлето и лука се нарязват в чинията, в която бяха измтите картофи.Чинията си я оплаквате преди това, разбира се. Ама така спестявате една чиния за миене след това, защото така и така ви трябва чиния за салатата, нали ?
След като нарежете зеленчуците, посолете, полейте със зехтин, поръсете със настургано сиренце, а отгоре бучнете две-три маслини.Може и отстрани.На маслините не им пука къде ще ги турите.
На този етап кюфтенцата ви вече са станали готови - махайте ги от котлона. Заемете се с най-важното :
[img]http://img37.imageshack.us/img37/8616/img118.jpg
В чашата виното се сипва на ниво 2/3 от височината на чашата - това е много важно !
А останалият обем го допълвате с тоник:
Защо е важно ли ?
Ами ние , като нямаме жени, да не сме пияници бре ? Само пропадналите алкохолици и снобите си пият виното чисто, баси.
Вече трябва картофиките ви да са готови - това го проверявате като погледнете отдолу някой картоф -ако е вече с златисто-червена коричка отдолу -значи е готов :
Сега остана да си сипете в чиния, да си вземете вилицата и устата и да се заемете със обяда си :
Bon Apetit!
Няма коментари:
Публикуване на коментар