21 септември 2009

До там и обратно.Здравеопазване

Публикувано от Trichocephalus Икона, 19 август 2008 - 20:29 


Болна тема.
Ад ме е вече да казвам, че съм лекар.Само като си спомня какво е там, в Испания.От къде да започна ? Хайде-от заплатите.
За "добра" заплата,средно в каталуня се смята от 1500 до 2000 евро.Такива заплати взимат учителите, работещите в обществения сектор, държавните чиновници , аптекарите и т.н.Най-никсите заплати са на професионалните военни.600 евро.Толкова е и социалната пенсия.То на военните какво ли им трябва-живеят в казармите си, яденето и дрехите им са без пари.Заради това и се нарискат да ходят на мисии в чужбина.най-ниско платени са.
лекарите без специалност взимат 3000 евро.Това са шест пъти повече от военния.Шест пъти!А тези, които имат някаква специалност, чисто си докарват около 5000 евро доход и то само от държавната болница, където работят.
В тамошната "бърза помощ" заплатите са :
3000 евро за лекар
1500 евро за мед.сестра
900 евро за шофьор.
Общо практикуващите лекари взимат около 1500 евро на месец.Колко медицинска сетра в болница.Толкова.Толкова работа и вършат.
В "бърза помощ" , тъй като заплатите са ниски, работят всякави екземпляри-кубинци, пуерториканци, мароканци, испанци, които нямат все още специалнист .Линейките хвърчат по цял ден.Няма "отказване" на повикване.няма да се държиш грубо с пациент, няма забавяне.Звънне ли телефонът-и ленейката изхвърчава.Та дори и за сърбене на носа.Ходят хората и си свиркат.
Защото знаят, че сгафят ли, и оплаче ли се накой пациент-уволняват ги и си губят добрата заплата.Ще станат я някое GP с доход на мед.сестра или просто няма да си намерят повече работа.
В България-на никой не му пука.Защото тук лекар в "бърза помощ" взима чисто 400 лева.По-малко и от някоя сервитьорка в кафене.
В отделенията в чисто, но апаратурата им е стара.Нищо особенно като сграден фонд или апаратура.Но-има едно спокойствие.
няма изнервени сестри, санитарки или доктори.Всеки посреща пациенттие си усмихнат, с "Оля", гледа да го настани в болницата.
Никой от персонала не знае "Колко струва тази и тази клинична пътека".
Никой не пита пациента "осигурен ли е или не" . 
Има си болнична администрация, която се занимава с това.лекарят го интересува да разбере каво му е на пациента, и да го оправи.Не се интересува от това колко струва лекарството или колко ще даде касата на болницата.
Навсякъде работят по протоколи.
Имаш такава и такава диагноза-правиш това, това и това.Точка.Не както тук-имаш същата диагноза, ама заради здравната каса трябва да напишеш че е друга, заради "пътеката".И занеш какво трябва е лечението, но заради това, че касата не дава достатъчно пари-трябва да спестиш от лекарствата, или да накараш пациента да си купи съответното лекарство. 
Ако в населеното място няма възможност за лечение-вика се хеликоптер! Не с обикновенна линейка.например За всеки инфакт, от Манреса до Барселона всички болни се извозват с хеликоптер.Защото в Манреса няма катетъризационна лаболатория.Защото се знае, че дори и минутите са фатални.
Тук не само, че веднага не се транспортира пациента, ами се и чака първо да дойде консултант от София, в малката провинциална болница и да каже-карайте го в София. 
В Спешното отделение в Манреса, болните са колкото и в Плевен.Същите диагнози, същите пациенти (само че нямат цигани, ама за с,етка на това си имат мароканци) Леглата са същия брой.На денонощие и там, и тук минават по около 60-70 пациента.
Само че персоналът не е.
На дежурство там има по 5 лекари, 10 мед сестри и 10 санитари.Тук дежурим по двама лекари, две сестри и две санитарки.
Сами може да сметнете колко пъти в повече е работата при нас, и колко е при тях.За заплата тук 400 лева, а там-3000 евро......
Никой не посреща пациента с въпрос "ти що не си търси личния лекар" или да е намусен, сърдит и т.н.Напротив-Поздравят с усмивка, "Оля" и изглеждат загрижени за пациента си.
В бързата им помощ, лекарите са професионалисти.При катастрофа, пациентът се интубира още на място и се прави всичко възможно да се запази сърдечната дейност до пристигането в болницата.Защо ли ?
Ето и обратната страна на медала.Донорството на органи.Там , ако не си отбелязал изрично, че не искаш да дариш органите си, подлежиш на расфасоване.Особенно, ако си чужденец.Още в "спешното" се събира комисията и се започва.....Тъжно, но факт.
Друго което ми направи впечатление е, че шефпвете на болници не са лекари.Икономисти, мениджъри, но не и лекари.И си се оправят много по-добре от нашите.
Защо ли ?

Няма коментари:

Публикуване на коментар