07 декември 2009

Както казват, Аристотел Онасис е започнал бизнеса си с 60 долара в джоба......




Гръцкият корабен магнат Аристотел Онасис е един от най-известните и емблематични бизнесмени на ХХ век. Роден през 1906 г. в днешния турски град Измир, Аристотел показва своята страст към предизвикателствата още в много ранна възраст. Първият риск, който поема, е по времето на Първата световна война, когато баща му Сократ попада в концлагер. Тогава 16-годишният Аристотел с хитрост успява да измъкне баща си от лагера.
 

Истинската история на империята Онасис обаче започва, когато известният сред приятелите си като Ари пристига на доковете в Буенос Айрес само с $60 в джоба, за да си търси работа. Предприемчивият грък се запознава с влиятелни бизнесмени, които му помагат да започне да търгува с тютюн. За няколко години Аристотел успява да изгради печеливш цигарен бизнес в Аржентина и на 25 години спечелва първия си милион.
В началото на 30-те години младият бизнесмен купува и първия си кораб. Успял да спечели доста пари, Ари се връща в Гърция, където през 1946 г. се жени за дъщерята на известния по това време гръцки корабен магнат Ставрос Ливанос. Тъстът и зетят обединяват бизнеса си и дори успяват да привлекат за свой партньор и богаташа Ставрос Ниаркос. Така тримата създават най-могъщата корабна компания в света, която Аристотел оглавява. Първите петролни танкери в света "Аристо" и "Аристофан", всеки с вместимост от по 15 000 тона, са собственост на неговата фирма. За кратко време Онасис натрупва състояние благодарение на корабите.
Аристотел Онасис обаче продължава да търси предизвикателства. След края на Втората световна война САЩ решават да продадат 16 от корабите, които са строени по време на войната. Ари поема огромен риск, като решава да купи американските кораби, въпреки че не разполага с толкова крупна сума. Поставяйки на карта целия си бизнес, той сключва договори за превоз на въглища с Южна Америка, Франция и Германия с плавателните съдове, които той все още не притежава. Онасис използва сключените договори като залог за сключването на банков заем, за да може с него да купи корабите. Планът му се осъществява перфектно, като Аристотел увеличава състоянието си многократно благодарение на тази сделка.
Репутацията на корабния магнат обаче е накърнена, след като правителството на Перу арестува пет от корабите на гърка заедно с 400 моряци заради нелегален лов на китове. Тогава Ари постепенно изоставя корабния си бизнес и се прехвърля във въздухоплаването. През 1957 г. създава гръцката авиокомпания "Олимпик Еъруейз". Успешната кариера на магната продължава, нюхът му към добрите сделки продължава да бъде толкова силен, както и на младини. След достигането на определена точка парите стават без значение, мъдро заключава Онасис. Парите просто спират да бъдат цел.
През 1973 г. синът на Онасис Александър загива в самолетна катастрофа. Събитието дълбоко разтърсва Ари, който обожавал сина си. Две години по-късно корабният магнат също умира, като оставя наследство от над $5 млрд. Онасис оставя на близките си също остров в Йонийско море, безценни произведения на изкуството, недвижимо имущество, кораби...
 



Ето няколко негови мисли относно живота и бизнеса : 

*От определен момент нататък, парите са без значение. Те престават да бъдат цел. Играта е онова, което е интересно.

*За да имаш успех, трябва да изглеждаш загорял от слънцето, да живееш в елегантна сграда (било то в мазето й), да бъдеш виждан в изискани ресторанти (било то само с напитка) и като взимаш пари на заем, те да са много.

*Аз нямам нито приятели, нито врагове – само конкуренти.

*Хората, които успяват, са онези, които избират една посока, и я следват неотклонно.

*Най-трудно е да спечелиш първия си милион долара.

*Тайната на успеха в бизнеса е да знаеш нещо, което друг не знае.

*Ако жените не съществуваха, всички пари на света щяха да изгубят значението си.

*В най-мрачните си моменти, трябва да се фокусираме за да видим светлината.

*Колкото повече притежаваш, толкова повече знаеш, че не притежаваш.

*За да успеете в бизнеса, трябва да накарате другите да виждат нещата, както вие ги виждате.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар