02 декември 2009

Как да изберем сирене "Камамбер"

Камамбер е вид меко френско сирене с лека плесен. Името му идва от едноименното село в департамент Орн в Нормандия. Оригиналното сирене се приготвя ръчно от непастьоризирано краве мляко. Историята на създаването му се свързва с името на нормандската селянка Мари Харел, която през 18-ти век започва да доставя сиренето – нейно производство в околността. Питите са с диаметър 10.5 – 11 см и тежат 250 г

Как да си изберем сирене от този вид ?





1. Най-доброто сирене в света от сорта Камамбер приготвят в Нормандия. На него стои щампата Camembert de Normandie Appellation d'Origine Controlee au Lait Cru (направено от най-доброто мляко , което произхожда от строго определен регион ). Като първа стъпка е нужно да се запомни, че ако Камамбер е приготвен по традиционният начин и на него има посочената щампа, то това е най-доброто сирене в света, което може да намерите.







2. На тази снимка виждате как добрият Камамбер е жълтеникав, кремообразен до степен почти да започне да тече, но той трябва и да е достатъчно гъст и плътен.За най-голямо съжаление снимката няма как да ви предаде великолепният аромат, който е длъжно да притежава всяко едно себеуважавощо се, свежо и напълно узряло сирене "Камамбер" . Нужно е да се  добави,  че дори процесът на зреене да не е завършен, и в средата на резена да е останало парче още неразтопено сирене, ароматът на при правилно приготвеното по традиционния начин сирене е  също така ярък и много силен.Даже, някои потребители, предпочитат да консумират сиртенето точно на този етап.







3. Камамбер достига зрелост след 4-5 седмици и най-вече през последните 5 дни от последната седмица.С времето, неразмекнатията слой във вътрешността на сиренето изчезва. На снимката са показани резени Камамбер в различна степен на зрелост.Най-отдолу е сирене на 1 седмица, средният е след две седмици, а най-отгоре е напълно зряло на 4 седмици от приготвянето.И само може да забележите, че у едноседмичното сирене коричката е бяла, а вътре има доста дебел слой неразмекнато сирене, и точно този слой изчезва с течение на зреенето, като накрая коричката от бяла става с леко червеникава оттенък, а вътрешността от бяла, придобива жълтеникаво-карамелен.






4. Та е длъжен да изглежда напълно зрелият Камамбер, като разбира се, отвътре трябва да е съвършено мек.Много е важно да не се дава на сиренето да презрее, защото тогава си губи аромата.когато си купувате Камамбер, задължително гледайте датата "годен до" и употребявайте в последните 5 дни. 




превод от руски : trichocephalus

1 коментар:

  1. Камамберът ми е едно от любимите сирена! САМО ЧЕ... ми е още по-любим с бутилка червено вино (по възможност Saint Emilion)!

    Искам също да допълня, че при избирането на камамбер човек може да се ориентира по датите на производство и годност, но най-сигурно е да отвори кутията и да понатисне питата с пръст, след което да подуши с нос... Защото степента на зрялост зависи най-вече от условията на съхраняване.

    ОтговорИзтриване